Parket- en laminaatvloeren behoren tot de meest populaire vloersoorten. Ze lijken in veel opzichten op elkaar, vooral in hun uiterlijk: het is voor bijna niemand om op het eerste gezicht een onderscheid te maken tussen hoogwaardige laminaatvloeren in houtlook en parketvloeren. In deze blogpost vergelijken we hier de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten vloeren.
Parketvloer: stijl & sfeer
Parket is een vloer die gemaakt is van echt hout. De HDF-tussenlaag, de backing en het oppervlak zijn allemaal van hout. Parketvloeren zorgen van nature voor een natuurlijke, gezellige sfeer in elke ruimte. En als het erop aankomt om warm te zijn onder de voeten, zijn vloeren van echt hout onverslaanbaar. Net als een echte houten vloer, moet een parketvloer naast een regelmatige reiniging ook goed worden onderhouden. Dat is een van de belangrijkste verschillen tussen parket- en laminaatvloeren. Maar hier is het goede nieuws: het oppervlak van kant-en-klare parketvloeren is al zodanig behandeld dat het klaar is voor residentieel gebruik en vereist geen extra afdichting. Naast de normale reiniging (vaak is eenvoudig stofzuigen voldoende om los vuil te verwijderen), dienen de planken eenmaal per jaar opnieuw te worden geolied (bij natuur geoliede parketvloeren). Gelakte oppervlakken moeten worden behandeld met een geschikt verzorgingsproduct. Ervaren experts van SB Parket helpen u verder met gedetailleerd advies over parketvloeren.
Parketvloeren zijn gemaakt van hout, wat een natuurlijk materiaal is en heeft dus nog een klein nadeel ten opzichte van laminaatvloeren: zonlicht kan verkleuring veroorzaken. Afhankelijk van de houtsoort kan deze lichter, donkerder of een gele tint krijgen. Als je ramen over de volledige lengte hebt en dienovereenkomstig sterk zonlicht op de vloer valt, moet je ervoor zorgen dat je je houten vloer beschermt door gordijnen op te hangen of door laminaat te leggen. Laminaat scoort een 8 op de blauwe wolschaal; dit is een van de beste scores voor kleurvastheid, dus laminaat verkleurt niet in de zon, wat een van de grote voordelen is.
In tegenstelling tot laminaatvloeren, kan parketvloeren worden geschuurd (zelfs de meerlaagse versie), wat betekent dat het langer meegaat dan laminaatvloeren, maar in eerste instantie duurder is in aanschaf. De hogere prijs loont echter dankzij de mogelijk langere levensduur. Dit minimaliseert het gebruik van waardevol hout, is goed voor het milieu en laat de vloer nog steeds schuren indien nodig. Lees meer over als uw parketvloer geschuurd moet worden.
Laminaatvloer: een stevige alleskunner
Laminaatvloeren worden nog steeds geconfronteerd met veel oneerlijke vooroordelen. Eerst en vooral: Laminaatvloeren zijn zeker niet gemaakt van plastic, wat betekent dat het geen 'kunstmatige vloer' is zoals vinyl. Laminaat is namelijk gemaakt van 100% natuurlijke materialen, met name hout, (decor)papier en hars. Dit betekent dat het een natuurlijke, duurzame vloer is, zoals een parketvloer.
Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in veel verschillende houtdecors en andere dessins; de selectie is praktisch eindeloos en fabrikanten werken hun productassortiment altijd bij om aan de laatste trends te voldoen. Deze decors zijn niet alleen uitgevoerd in een houtlook; ze zijn ook verkrijgbaar in imitaties van veel andere materialen, zoals steen of tegels.
De hoogwaardige laminaatvloeren van tegenwoordig hebben niets meer te maken met de laminaatvloeren die in de jaren 90 op de markt waren – ze lijken in niets op elkaar en hebben niet eens dezelfde technische eigenschappen. Net als ready-made (afgewerkte) parketvloeren, is laminaatvloeren opgebouwd uit meerdere lagen. In het midden bevindt zich vezelplaat met hoge dichtheid; een stabiliserende drager vormt de onderlaag en de bovenlaag is gemaakt van decorpapier geïmpregneerd met melaminehars. Deze hars maakt de laminaatvloer ook zo duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. En ook luidruchtige laminaatvloeren behoren tot het verleden. De HDF-tussenlaag maakt de planken relatief zwaar, waardoor ze niet snel trillen. Een geïntegreerd of separaat geplaatst geluidsabsorberend kussen maakt laminaatvloeren nog stiller. Een laminaatvloer kan overigens ook tegen nat worden. Waterdichte verbindingen en een uitpuilende middenlaag zorgen ervoor dat dweilwater en morsen geen schade aanrichten. Waterbestendige laminaatvloeren kunnen zelfs in badkamers worden gelegd!
Er kan dus niet worden gezegd dat het ene type vloer slechter is dan het andere - beide soorten vloeren hebben hun eigen specifieke voordelen, en misschien zelfs enkele nadelen. In die zin ligt de focus hier op het ontdekken hoe beide soorten vloeren zijn opgebouwd, wat hun constructie betekent voor het gebruik en welke vloer het beste past bij uw individuele woonsituatie, zodat u jarenlang kunt genieten van uw nieuwe vloer. .
Heeft u specifieke vragen over uw woning en een ideale vloer daarvoor, neem dan contact met ons op.