Voordat we beginnen met het leggen van parket, controleren we eerst de ondervloeren, zoals de chape. Het restvochtgehalte in de chape en de luchtvochtigheid worden nauwkeurig opgemeten en mogen niet te hoog of te laag zijn; anders is de ondervloer niet geschikt en kunnen we het parket niet leggen.
Daarnaast moeten de ondervloeren vlak en schoon zijn. Tijdens het stofzuigen van de ondervloer of chape verwijderen we verfresten, cementresten en ander vuil. Zodra de ondervloer volledig gereed is, kunnen we beginnen met het leggen van het parket.
Hoe Parket Leggen?
De oppervlakte wordt eerst berekend en uitgemeten en de hoeveelheid planken worden bepaald. Parket kan in verschillende patronen gelegd worden. Klassiek is het visgraatpatroon. Parket moet gelegd worden op een volkomen vlakke vloer. Eventuele tapijt- en lijmresten en spijkers worden verwijderd.
We laten het parket in de verpakking minimaal 48 uur liggen in het vertrek waar we het gaat plaatsen. Eerst worden er 3 rijen lijm aangebracht en beginnen we met plaatsen van het parket groef naar de muur. De tweede rij beginnen we aan dezelfde kant als de eerste en zorgen ervoor dat de opeenvolgende rijen vloerplanken met verspringende kopse aansluitingen liggen ten opzichte van elkaar. We letten op dat er zeker een verschil is van ten minste 30 cm tussen de kopse kanten en voorkomen ook dat dit NIET trapsgewijs wordt gelegd.
Het is erg belangrijk dat alle vloeren goed aansluiten. De deurlijsten en andere houten elementen worden onderaan afgezaagd, zodat het parket eronder geschoven kan worden. We respecteren hier ook de uitzettingsvoeg. De laatste vloerdelen worden voorzichtig geplaatst en passen ze in met de koevoet. De vloer wordt dan over de volledige lengte van de planken aangespannen door middel van spieën/blokjes, deze worden tegen de muren vastgekneld tussen de 1ste en de laatse rij.
Na 24 uur droogrijd verwijderen we de overblijvende spieën/blokjes en kunnen de plinten verzaagd en gezet worden op verstek (45°).
Waar wordt op gelet bij het plaatsen van parket?
Het is belangrijk om de vlakheid, oppervlakte cohesie, vochtgehalte en vloeropbouw te controleren zodat uw vloer op technisch correcte wijze geplaatst kan worden. Bij ons staat u garant voor een perfect gelegd parket. Met een oog voor detail en onze zorgvuldige wijze van uitvoering zorgen we ervoor dat u als klant altijd tevreden zult zijn met het uiteindelijke resultaat.
De legmethode
De legrichting van de parketvloer heeft invloed op de ondervloer. Er zijn verschillende legmethoden voor parket. Zwevend, gelijmd, genageld en gelijmd ingenagelde plaatsing.
De legmethoden hangen af van het soort parket. De richting waarop het parket wordt gelegd, wordt bepaald door de daglicht in het huis. De lengte van de ruimte bepaald ook waar we beginnen met plaatsen.
De parketvloer dient namelijk altijd haaks op de ondervloer te liggen. Indien nodig wordt de chape of fundering uitgevlakt door te egaliseren of de bestaande balken aan te passen op waterpas. Kleinere oneffenheden kunnen ook weggewerkt worden door het extra bijleggen van Osb-platen.