Hoe lang duurt het om een nieuw parketvloer te laten leggen ?
De duur van het leggen van parket hangt sterk af van de vloer die u kiest. Zo wordt klassiek parket ter plaatse gelegd, geschuurd en afgewerkt. U kunt ook kiezen voor voorbehandeld parket. Dit zorgt voor een snellere oplevering.
Daarnaast moet u ook rekening houden met de ondergrond waarop de vloer geplaatst wordt. Als de ondergrond klaar moet worden gemaakt, zal dit het proces uiteraard ook langer maken.
Wat is het verschil tussen traditioneel parket en samengestelde parket ?
Traditioneel parketvloer bestaat uit houtstroken, van 9,5 mm, zonder tand en groef verbinding en is opgebouwd met uitsluitend massief hout. Doordat de stroken niet zelfdragend zijn worden ze verlijmd en genageld op een onderparket. Na plaatsing worden nagelgaatjes opgestopt, het parket geschuurd en uiteindelijk afgewerkt.
Samengestelde parketvloer bestaat uit 2 of meer verlijmde lagen. De toplaag van deze planken wordt op een drager gelijmd in de fabriek en kan 4mm, 3mm of 6mm dik zijn.
De planken kunnen perfect verbonden worden dankzij een tand-groef verbinding op de zijden. Het parket wordt rechtstreeks op de chape gelijmd. Het schuren en behandelen kan ter plaatse gedaan worden of vooraf gedaan zijn in de fabriek.
Vermits de vloer bestaat uit twee lagen (een ondervloer en een parket er bovenop) wordt de werking van het parket beperkt.
Wat zijn de voor- en nadelen van klassiek parket ?
Klassiek parket ziet er erg stijlvol en tegelijkertijd natuurlijk uit doordat het bestaat uit massief hout. Daarnaast zal er niet zo snel werking plaatsvinden dankzij een onderparket waarop het geplaatst wordt. Met een standaard dikte van 10mm, kunnen deze vloeren veelvuldig opgeschuurd en behandeld worden.
Een nadeel van klassiek parket is dat het plaatsen tijd in beslag neemt doordat het ter plaatse gelegd, geschuurd en afgewerkt wordt. Omdat klassiek Parket en/of Tapis Parket zonder onderlinge verbindingen worden gelegd vergt dit veel meer schuurwerk dan bij andere vloeren met tand- en groef systemen.
Wat zijn de voor- en nadelen van samengesteld parket ?
Er is enorm veel keus in samengesteld parket. Zo kunt u kiezen uit verschillende kwaliteiten (en daarmee uiteraard prijzen), afwerkingsmogelijkheden en kleuren. Daarnaast gaat het leggen van samengesteld parket veel sneller dan bij klassiek parket en komt er veel minder stof vrij.
Niet alle samengesteld parketvloeren zijn renoveerbaar. Dit hangt namelijk af van de kwaliteit en de dikte van de toplaag.
Wat is het verschil tussen een afwerking van de houten vloer met olie of vernis ?
Beide afwerkingen hebben een ander effect. Zo dringt olie in het hout en behoudt de vloer hierdoor een natuurlijke uitstraling. Echter vraagt een vloer afgewerkt met olie om een goede bescherming door regelmatig te reinigen met voedende zeep.
Afwerken met vernis is wat makkelijker wat betreft onderhoud. Bij een afwerking met vernis kan het vuil niet in het hout dringen, doordat vernis een ondoordringbare film vormt op het hout.