De laatste jaren zijn houten vloeren met visgraatmotieven enorm populair geworden, en daar is een goede reden voor! Deze geometrische patronen creëren visuele aantrekkingskracht in een ruimte en geven een luxueus, Europees gevoel. Maar waar komt dit vandaan? Laten we u in deze blog de merkwaardige verhalen vertellen rond het parket die zich vestigt in de architectuur-, textiel- en kunstwereld
Visgraatpatronen in het oude Romeinse rijk: opus spicatum
In het oude Romeinse rijk ontdekten Romeinse wegenbouwers dat ze door bakstenen in een V-vormig patroon te leggen, een stabielere weg maakten. Dit type metselwerk stond bekend als “opus spicatum”, Latijns voor spijkerwerk. Weetje: deze techniek werd zelfs gebruikt voor de koepel van de Santa Maria del Fiore kathedraal in Florence, Italië!
Voor de aanleg van de wegen werd eerst een basis gelegd en vervolgens werden de bakstenen in het patroon gelegd. Deze aanpak zou de druk van het verkeer op de wegen helpen opvangen. En na wat tijd zou er zelfs minder onderhoud nodig zijn! Weetje: zelfs vandaag de dag kun je over deze straten lopen! Het visgraatmotief gaat dus écht lang mee.
Visgraatmotief in de luxe sieraden van de Egyptenaren
Veel beschavingen gebruikten dit patroon waaronder ook de Egyptenaren. Zij gebruikten het visgraatmotief vooral voor sieraden van de elite. Het patroon komt ook voor in oude doeken en inheems mandenwerk.
De 16e eeuw
Het visgraatpatroon werd zeker niet altijd gebruikt als parketvloer. Pas in de 16e eeuw werden ze erg populair in Europese landen zoals Frankrijk. Zij straalden namelijk status en elegantie uit. Parket werd het toonbeeld van elegantie in statige huizen, paleizen en kastelen in heel Frankrijk. Een van de eerste voorbeelden van houten visgraatvloeren is te zien in de galerij van Frans I in het kasteel van Fontainebleau. Deze werd in 1539 geïnstalleerd. Zo zien we ook dat visgraatmotieven vroeger en nu in zowel klassieke décor als moderne décor gebruikt werd!
Pas in de jaren 1680, toen Louis XIV koning van Frankrijk was, werd deze trend universeel in Europa! Wist je dat “parket” in het Frans “klein vak” betekent? Het verwijst naar de manier waarop kleine houten stukjes gesneden en gemonteerd worden in geometrische patronen.
Visgraatpatronen in textiel
Naast de architectuur verspreidden visgraatpatronen naar veel textielontwerpen. En het is nog steeds populair! Het is een veelgebruikt patroon bij herenkleding in het bijzonder.
Het onderhoud van visgraatvloeren
Net als gewone hardhouten vloeren blijven parketvloeren jaren mooi als ze goed worden onderhouden. Daarom is het belangrijk gemorste vloeistof en vocht meteen op te kuisen en regelmatig te vegen. Zorg ook dat je vloer beschermd wordt door pads op meubels te leggen. Tip: leg tapijten neer in gebieden waar veel mensen komen!
Visgraatvloeren aanleggen met SB parket
SB parket geeft visgraat parket graag een stijlvol en tijdloos gevoel. Het aanleggen van visgraatvloeren kan een tijdrovend proces zijn. Visgraat parket bestaat namelijk uit massieve parketstroken. Elk stuk moet nauwkeurig worden aangelegd en gepast. Dit zodat het ontwerp in de kamer op één lijn blijft.
De planken worden op een houten betonnen ondervloer gelijmd en vervolgens zorgvuldig in elkaar gepast. Vervolgens wordt het parket volledig opgeschuurd in verschillende fasen in wederzijdse richting en volledig afgekit met een speciale houtpasta. Na het polieren wordt de vloer afgewerkt met olie, hardwaxolie of vernis. Het inhuren van een vakman is een veilige manier om zeker te zijn dat u een nauwkeurig eindproduct krijgt. Zo gaat een vloer levenslang mee!
Vraag bij SB parket een gratis offerte aan!